Una cistella de Higgins porta al Barça a la vuitena final a l'Eurolliga - FCB Rookies

CRÒNICA

Una cistella de Higgins porta al Barça a la vuitena final a l’Eurolliga

28/05/2021

Una cistella de Cory Higgins a l’últim segon del duel davant l’Armani de Milà va ficar el Barça a la final de l’Eurolliga. L’aler nord-americà va travessar la pista a tot gas i va executar amb la seva elegància habitual una suspensió que va acabar en cistella. El Barça va vèncer per 84-82 a l’equip italià i es va classificar per vuitena ocasió en la seva història per a la final de la màxima competició continental.

L’equip blaugrana, 11 anys després, tornava al partit decisiu després d’aquest dramàtic final resolt per Higgins, l’aler nord-americà que va fitxar el 2019 procedent del CSKA de Moscou, amb el qual havia guanyat la final de l’Eurolliga a Vitòria després de imposar-se a l’Anadolu Efes.

El Barça va superar una dura prova, sobretot a l’últim tram de la semifinal davant el Milan. Ho va aconseguir i es va recuperar així de la seva desfeta en el tercer quart. El parcial d’aquest període, 16-29, va posar en serioses dificultats al quadre blaugrana. Punter i Shields van ser els principals responsables del gir radical del guió de el partit. El Barça ho havia encarrilat i havia acumulat una renda d’onze punts: 51-40. Però la reacció dels tiradors del Milà al tercer quart i a l’inici de l’últim va capgirar el marcador: 61-69. Faltaven vuit minuts per al final. L’equip blaugrana es va sobreposar a la davallada gràcies sobretot a una defensa que va anar guanyant eficàcia a mesura que transcorrien els minuts. A  l’últim quart només va concedir 11 punts a l’equip italià.

Calathes va ser el propulsor del joc blaugrana. El base grec es va mostrar resolutiu i alhora va connectar sovint amb Pau Gasol que, als seus 40 anys aspirava al seu primer títol a una Eurolliga que tornava a jugar 20 temporades després que marxés a l’NBA. El pivot de Sant Boi va aprofitar la seva bona mà per anotar des de fora i els seus moviments per rebre dins de la zona les assistències de Calathes. El Milan va trenar el seu joc amb la seva habitual cura de la pilota, cometent ben poques pèrdues com exigeix el seu entrenador Ettore Messina. El Barcelona va compensar el seu pitjor balanç en els robatoris i les pèrdues amb la seva superioritat en el rebot i en la intimidació.

Sergio Rodríguez i Shields van contestar a la primera salva de triples de Pau Gasol, però Abrines i Calathes es van afegir al bombardeig exterior en el segon quart. Després va arribar la reacció del Milà, amb Punter, amb Shields, amb Delaney i amb Sergio Rodríguez, una línia exterior amb molts jugadors aportant punts. Mirotic, amb 21 punts, i Calathes, amb 17, van alimentar l’atac del Barça, tot i que a comptagotes, molt limitat també per la defensa del Milà.

El final va ser molt ajustat. Es van succeir els empats, a 78, a 80 punts. Es va lesionar Calathes i Bolmaro va manejar definitivament el timó. Un triple de Punter va tornar a igualar el marcador a 82. Faltava un minut. Els àrbitres van recórrer a la repetició en vídeo per decidir una acció confusa i li van donar la pilota al Milà. Però l’atac italià es va consumir davant la defensa del Barça. L’agonia es resumia en 50 segons, en 31 després d’un tir fallat per Bolmaro. Punter, que acumulava 23 punts, va fallar a set segons per al final. Va ser quan Higgins va assumir el tir decisiu. Va travessar la pista i va anotar: 84-82. Però encara quedava mig segon. El Milan va confiar el seu últim cartutx novament a Punter. L’aler nord-americà, molt apurat pel temps i amb Pau Gasol a sobre, va fallar. El Barça, onze anys després, tornava a la final de l’Eurolliga, la vuitena en la seva història. El seu rival, l’Anadolu Efes que va eliminar el CSKA de Moscou per 86-89.

Mira les fotos del partit AQUÍ.

84 - 82

Parcials

27-24, 24-18, 16-29 i 17-11.

Barça

Calathes (17), Abrines (6), Higgins (11), Mirotic (21) i Davies (2) -cinc inicial-; Bolmaro (4), Hanga (2), Kuric (8), Claver (0), Smits (3), Oriola (0) i Pau Gasol (10).

Armani Milà

Delaney (9), Shields (13), Leday (8), Micov (14) i Hines (4) -cinc inicial-; Sergio Rodríguez (11), Punter (23), Roll (0), Tarczewski (0), Datome (0), Brooks (0) i Jeremy Evans (0).

Àrbitres

Radovic, Boltauzer i Latisevs.
Lanxess Arena de Colònia. 28 de maig. Semifinal de l'Eurolliga. A porta tancada.